Archief

Op deze pagina vind je een overzicht van de evenementen die we het afgelopen jaar hebben georganiseerd.

OVERZICHT VAN EVENEMENTEN IN DE RODE SCHUUR IN 2022


Expositie "Fiddlesticks" | 4+5 & 8+9 maart 2023

Charlie Ash, de eerste artist in residence in De Rode Schuur, exposeert experimentele houtdrukkunst, een conceptuele installatie en werkt tijdens de openingstijden aan zijn historische houtdraaibank, zelf gemaakt naar een oud Egyptisch model.


Expositie "Alledaagse Rouw" | 24 + 25 sept. 2022 | 14:00 17:00

De Expositie Alledaagse Rouw is een presentatie van een 10-delige kaartenserie ontworpen door vormgeefster Rhodé Tavenier in samenwerking met maker Lotte de Schouwer.

Elke kaart bevat woord en beeld. De woorden zijn geschreven door de tien vrouwen die in 2021-2022 meededen met Alledaagse Rouw, een cursus dagboekschrijven voor nabestaanden, begeleid door Lotte. Aan de hand van opdrachten schreven de deelneemsters in deze cursus over hun verlies. Het schrijven hielp om meer stil te staan bij de eigen ervaringen van alledaagse rouw.

Als deelneemster aan de cursus was het Rhodé die later betrokken raakte bij het ontwerpen van de kaarten, waardoor de beelden gemaakt zijn door iemand die veel van de verhalen achter de teksten kent. Het resultaat is een intiem en toch heel alledaags inkijkje in uiteenlopende belevingen van rouw.

Het doel van de Expositie Alledaagse Rouw is om rouwenden een podium, en daarmee, een plaats in de maatschappij te geven. Een ieder van ons krijgt op een gegeven moment te maken met verlies. Alledaagse Rouw laat zien dat rouw ook kan leiden tot verbinding en kunst.

Tijdens de expositie zal er de mogelijkheid zijn om de kaartenserie te kopen. Ook krijgen bezoekers de mogelijkheid om ter plekke iets te schrijven over hun eigen ervaring(en) van verlies. Zo wordt verlies meer en meer een onderwerp waar we samen over kunnen praten, in plaats van in eenzaamheid te moeten doorstaan.

Met behulp van de verhalen van de bezoekers hopen Lotte en Rhodé het project Alledaagse Rouw en de teksten en beelden die hierbij horen voort te zetten.

Deze expositie wordt georganiseerd door Rhodé Tavenier & Lotte de Schouwer


Trailer Workshop “Kleuren Met Zeewier” door Daniël Tavenier & Greet Haasnoot

Workshop "Kleuren Met Zeewier" | 15 sept. 2022

Docenten: Daniël Tavenier & Greet Haasnoot

Een inspirerende workshop rond Het Zeewierkleurboek van Greet Haasnoot, op een mooie plek in Noordwijk: De Rode Schuur, werkplaats voor kunst en ambacht, van Daniël Tavenier.

 “De kleurboeken van Greet hebben een bijzondere schoonheid. Ze verbinden je met andere tijden, culturen en met de natuur. De kleurder maakt het kleurboek af.”

“De Rode Schuur is een groen paradijsje met twee historische bollenschuren en een weelderige tuin. Een stukje Frankrijk in Nederland.” 

De workshop bestaat uit:

  • demonstratie aquarelverf/krijt maken door Daniel 
  • kleurstaaltjes maken met aquarel op Stonepaper (watervast papier)
  • kleuren in het Het Zeewierkleurboek 
  • zeewier proeven

Groepsexpositie "Verhalen" | 10 + 11 sept. 2022 | 11:00 16:00

Tijdens het weekend van de Open Monumentendag Noordwijk opent de Rode Schuur haar deuren met de expositie "Verhalen". Onze voormalige bollenschuren zijn beiden gemeentelijk monument. De Rode Schuur is gebouwd in 1927, van de schuur van de grafische werkplaats is het bouwjaar onbekend maar monumentenzorg schat dat deze rond eind 18e eeuw is gebouwd.

We zijn een plek met geschiedenis, maar bieden tijdens deze expositie bewust een platform voor de makers van de toekomst. Ons erf zal gevuld zijn met verhalen in verschillende vormen; gedichten, beeldende kunst, grafiek en muziek.

Veel van deze verhalen wordt verteld door recentelijk afgestudeerde kunstenaars. Wat is hun verhaal? En hoe vertellen ze dit verhaal op deze unieke locatie vol geschiedenis?

Deelnemers: Emma van Hooff, Daniël Tavenier, Mika Schalks, Ortrud Brandes, Rhodé Tavenier, Sanne van der Meij en Wiebe Ruitinga

Deze expositie wordt georganiseerd door Angelique van Haeften


Trailer Zomerworkshop Green Painting door Daniël Tavenier

Zomerworkshop "Green Painting" | Juni t/m Augustus 2022

Docent: Daniël Tavenier


Deze unieke workshop is baanbrekend en revolutionair: je gaat schilderen met ‘echte’ olieverf zonder terpentine, terpentijn of medium nodig te hebben om je verf te verdunnen. Met verbluffend resultaat. Het is niet alleen daarom groen of duurzaam, maar ook omdat je alleen maar natuurproducten gebruikt zoals ei, krijt en zelf gemaakte lijnolie. Alle chemicaliën en bijproducten kunnen overboord! Een geniaal, simpel en duurzaam systeem met vele mogelijkheden en voordelen. Ik leg je alles uit wat je moet weten zodat je na deze workshop er helemaal klaar voor bent om er zelf mee te gaan werken.


Trailer Zomerworkshop Monet door Daniël Tavenier

Zomerworkshop "Monet" | Juni t/m Augustus 2022

Docent: Daniël Tavenier

"Impressionistisch schilderen in de tuin, in de sfeer van Monet."

Met de originele kleuren van het palet van Monet zelf, schilderen we op linnen doek in olieverf als ware impressionisten en plein air in de weelderige tuin van De Rode Schuur.


Workshop "Boiled Books" | 17, 24 en 31 mei 2022

Docent: Paula v. d. Elshout

"Een heerlijk experiment met natuurlijke materialen"

Tijdens deze workshop bind je een blanco boek, welke je vult met plantaardig materiaal. Vervolgens laat je dit gevulde boek koken in water met toevoegingen, waardoor er zeer fraaie afdrukken ontstaan tussen de bladzijdes.

Tijdens het koken maak je zelf een unieke kaft voor het boek, waarin er diverse materialen en technieken mogelijk zijn, toegelicht door Paula.


Workshop "Boekbinden" | 6 mei 2022

Docent: Nina van Dijk

Lijkt jou het wat om meditatief te werken met slechts naald en draad, onder het genot van iets lekkers en veel gezelligheid? Meld je dan aan voor onze nieuwe Workshop Boekbinden.

Over Nina Van Dijk:

In mijn atelier in Scheveningen schrijf ik gedichten en maak ik boekjes. In mijn workshops behandel ik de technieken als de cahiersteek, Japanse binding en de koptische binding. Ook werk ik samen met andere creatievelingen bij het uitdenken en maken van boeken. Interesse in boekjes laten binden in opdracht, begeleiding met je eigen boek of privéles? Mail dan naar nina@ninavandijk.nl


Trailer Workshop Monoprinten door Rhodé Tavenier & Peter Minnee

Kidsworkshop "Monoprinten" | 2+3 mei 2022

Docenten
: Rhodé Tavenier & Peter Minnee

"spelenderwijs leren werken met ambachtelijke grafische technieken."

Voor kinderen vanaf 7 jaar. We laten ons inspireren door de texturen en vormen van de natuur. Je mag zelf e.v.t. gedroogde bladeren en/of bloemen meenemen, maar er is genoeg. Zelf de inktplaat inrollen en aan de etspers draaien, in De Rode Schuur nemen we de jonge makers net zo serieus als de iets ouderen. Mochten de (groot)ouders nu ook heel enthousiast zijn, dan kun je natuurlijk ook gezellig samen komen!


Aftermovie van de open dag gemaakt door Dirk-Jan Booij

De Rode Schuur Opent Haar Deuren" | 1 mei 2022

Wij openen voor het eerst onze deuren voor publiek, zondag 1 mei van 10:00 tot 16:00. Je bent van harte welkom de sfeer te proeven van onze locatie en het team achter De Rode Schuur te ontmoeten. Het adres is Bronckhorstraat 41 in Noordwijk. Kom a.u.b. door het hek!