Exposities

Groepsexpositie "Verhalen" | 10 + 11 september | 11:00 16:00

Tijdens het weekend van de Open Monumentendag Noordwijk opent de Rode Schuur haar deuren met de expositie "Verhalen". Onze voormalige bollenschuren zijn beiden gemeentelijk monument. De Rode Schuur is gebouwd in 1927, van de schuur van de grafische werkplaats is het bouwjaar onbekend maar monumentenzorg schat dat deze rond eind 18e eeuw is gebouwd.

We zijn een plek met geschiedenis, maar bieden tijdens deze expositie bewust een platform voor de makers van de toekomst. Ons erf zal gevuld zijn met verhalen in verschillende vormen; gedichten, beeldende kunst, grafiek en muziek.

Veel van deze verhalen wordt verteld door recentelijk afgestudeerde kunstenaars. Wat is hun verhaal? En hoe vertellen ze dit verhaal op deze unieke locatie vol geschiedenis?

Deelnemers: Emma van Hooff, Daniël Tavenier, Mika Schalks, Ortrud Brandes, Rhodé Tavenier, Sanne van der Meij en Wiebe Ruitinga

Deze expositie wordt georganiseerd door Angelique van Haeften

Bouwtekeningen van onze Rode Schuur uit het jaar 1927

Expositie "Alledaagse Rouw" | 24 + 25 september | 14:00 17:00

De Expositie Alledaagse Rouw is een presentatie van een 10-delige kaartenserie ontworpen door vormgeefster Rhodé Tavenier in samenwerking met maker Lotte de Schouwer.

Elke kaart bevat woord en beeld. De woorden zijn geschreven door de tien vrouwen die in 2021-2022 meededen met Alledaagse Rouw, een cursus dagboekschrijven voor nabestaanden, begeleid door Lotte. Aan de hand van opdrachten schreven de deelneemsters in deze cursus over hun verlies. Het schrijven hielp om meer stil te staan bij de eigen ervaringen van alledaagse rouw.

Als deelneemster aan de cursus was het Rhodé die later betrokken raakte bij het ontwerpen van de kaarten, waardoor de beelden gemaakt zijn door iemand die veel van de verhalen achter de teksten kent. Het resultaat is een intiem en toch heel alledaags inkijkje in uiteenlopende belevingen van rouw.

Het doel van de Expositie Alledaagse Rouw is om rouwenden een podium, en daarmee, een plaats in de maatschappij te geven. Een ieder van ons krijgt op een gegeven moment te maken met verlies. Alledaagse Rouw laat zien dat rouw ook kan leiden tot verbinding en kunst.

Tijdens de opening zal Lotte een korte lezing geven over het totstand komen van deze serie. Tijdens de expositie zal er de mogelijkheid zijn om de kaartenserie te kopen. Ook krijgen bezoekers de mogelijkheid om ter plekke iets te schrijven over hun eigen ervaring(en) van verlies. Zo wordt verlies meer en meer een onderwerp waar we samen over kunnen praten, in plaats van in eenzaamheid te moeten doorstaan.

Met behulp van de verhalen van de bezoekers hopen Lotte en Rhodé het project Alle- daagse Rouw en de teksten en beelden die hierbij horen voort te zetten.

Deze expositie wordt georganiseerd door Rhodé Tavenier & Lotte de Schouwer